Sayfalar

23 Mart 2011 Çarşamba

Kürk Mantolu Madonna - Sabahattin Ali


Ne zaman YapıKredi'nin Beyoğlu'nda ki kitapçısına girsem nedense gözüme ilk ilişen kitaplardan biriydi "Kürk Mantolu Madonna", sonra bir yerlerde Sabahattin Ali'nin Türkçemizi nasıl güzel kullandığı ile ilgili bir yazı okudum ve bu kitabı böylece alıp okumaya karar verdim.

Kitabın ismindeki Madonna'dan aklınıza sakın şarkıcı Madonna'yla alakalı olduğu gelmesin :)

Kahramanımız Almanya'da yaşarken gittiği bir sergide bir resim görür ve bu resme aşık olur. Bu resmin ismidir "Kürk Mantolu Madonna" ve ressamın otobiyografik bir resmidir.

Kahramanımız Raif efendinin siyah kaplı bir deftere aşkıyla ilgili aldığı notların bir iş arkadaşı tarafından okunması şeklinde gelişir roman.

Raif efendi ölüm döşeğinde hayatı boyunca herkesten sır gibi sakladığı büyük aşkını çok kısacık tanıdığı bu mesai arkadaşına bu defter sayesinde açıklar.

Aşk romanıdır: Çünkü ulaşılamayan, anlaşılmayan beklenilen bir aşkı anlatır. Hem çok masumdur bu aşk hem çok ihtiraslı.......... Yıllarca beklenilen bir aşk.

Etrafımızda tanımadığımız yada tanıdığımızı düşündüğümüz insanların neler yaşamış olabileceklerini düşündüren bir romandır. Okurken çok güzel betimlenmiş gerçek insan tiplemeleri ile karşılaşacaksınız.

Mütevazidir bu roman: çünkü ne dilinde, ne kurduğunuz hayalinizde sizi abartıya itecek hiçbirşey bulamassınız.

Seçtiğimiz yolların, verdiğimiz kararların hayatımızı nasıl etkilediğini düşündürür.

Sonunda bana en çok hissettirdiği şey ise insanın ölmesi için illaki toprak altına girmesi gerekmiyor, yaşarken de aslında ölmüş olabiliyoruz. Değer verdiğimiz şeylerin küçükcük yanlış anlaşmalar yüzünden hayatımızdan çıkmalarına engel olmamız gerekiyor. Sorgulamalı, birbirimizi dinlemeli ve anlamalıyız.

İlk baskısını 1943 yılında yapmış olan bu romanı Türkçemizin nasıl güzel bir dil olduğunu görmek için bile okumaya değer. Çevirmene göre ağzınızda bir rus romanı tadı bırakacaktır.

Sabahattin Ali’nin bütün kitaplarını okumak için listeme aldım ben.

Tutkularımızın rehberimiz olmasını diliyorum yaşamımız boyunca....

Not: Aldığım duyumlara göre, roman yakın zamanda film olarak çekilecekmiş.

YKY - 160s -

4 yorum:

  1. Ben de okudum.Cok begendim bu kitabi.Sirada kuyucakli Yusuf var...

    YanıtlaSil
  2. Bİr okuma grubumuz var, orada bu kitabı okusak mı okumasak mı diye düşündük, bahsettiğinize göre okunabilirmiş :)

    YanıtlaSil
  3. Çok sevdim...Bana iyi ki önerdin bu kitabı.Gerçekten okunmalı,bakış açısını değiştiriyor.Bugüne dek oğlum için blog tutmaya üşenmişken,başlama sebeblerimdendir bu kitap.

    Havuz kenarında okumayın,eğer sulugöz iseniz,millet kahkahalarla yüzerken,kendinizi yargıladığınız duygularınıza engel olamadığınız için yalnızken okuyun:)

    bu kitabı okuyup da,kapağını kapatıp,hiçbirşey olmamamış gibi devam edemez insan.Ben sana vesile olduğun için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. Bence Sabahattin Ali Türkiye'nin yetiştirdiği en güçlü yazarlardan biri. Yazı dili, anlatımı, ve betimlemeleri ile benzersiz olduğunu düşünürüm ben.
    Ve kendi kendime sorarım, neden Milli Eğitim Bakanlığı bu yazarımızın kitaplarını okutmaz diye...

    Gelelim Kürk Mantolu Madonna'ya, senelerdir kopamadığım ve kopamayacağımı bildiğim romanlardan birisi olduğunu söyleyebilirim.
    Gerçek aşkı ya da sevgiyi anlatan bir roman mı arıyorsunuz, bence işte sizin aradığınız roman bu...
    Sevgiler,
    Selma Ördek

    YanıtlaSil