Sayfalar

29 Nisan 2012 Pazar

Daha sade bir hayat – Kim John Payne ve Lisa M. Ross



“Daha sakin, daha mutlu ve daha özgüvenli çocuklar yetiştirmek için “daha sade”nin olağanüstü gücünden faydalanalım.”


Bu kitabı çok beğendiğim uzman psikolog Iraz Toros Suman’ın verdiği 2 yaş çocukları ile ilgili bir eğitim sırasında tavsiyesi üzerine alıp okudum.

Kitapta genel olarak anlatılan şey çocuklarımızın hayatını ve kendi hayatımızı sadeleştirerek kolaylaştırabilir ve güzelleştirebiliriz. Yazarın anlatmak istediği, eğer uyku sorununuz, yemek yeme sorununuz vs varsa önce hayatınızı sadeleştirerek çözüm arayabileceğiniz. Çocuklarımızın yetiştirilmesiyle alakalı her zaman başvurabileceğiniz bir başucu kitabıyla tanışacaksınız.

Kitapta;
-          Sadeleştirme nedir?
-          Ev ortamını sadeleştirmek çocuk için neden gereklidir?
-          Günlük hayatın çocuk üzerindeki gerilimi nasıl azaltılabilir?
-          Çok fazla aktivite her zaman doğru mudur?
-          Çocuk tüketim çılgınlığından ve reklam borbardımanından nasıl korunur?
Sorularının cevaplarını bulacaksınız.

Sadeleştirmeye çocuklarımızın odalarından başlamanın çok iyi bir başlangıç olduğunu ve bunun evdeki kokulara kadar gitmesi gerektiğini anlatıyor yazar. Yalnız dikkat edilmesi gereken şey çocuklarımızın oyuncaklarını sadeleştirirken onları tamamen oyuncaksız bırakmamalıyız. Özellikle 1,5 yaşından büyük çocuklar için onları geliştiren oyuncaklar çok önemlidir. “Az olan şeyler katılma, meşgul olma ve kendini kaptırma özgürlüğü verir.”


“Evimizi, hayatımızı ve bilincimizi tıka basa dolduruyoruz. Bir tüketici araştırmasına göre, Amerikalı çocukların cep telefonu, MP3 çalar, DVD gibi teknolojik ürünleri kullanmaya başlama yaşı ortalama 6.7’dir. Hayatlarımız bu hıza ayak uyduracak şekilde hızlandıkça, sadece çocuklarımızı yanımızda sürüklemekle kalmıyor, aynı zamanda bu hızla ilgili endişelerimizi onlara da yansıtıyoruz. Acele etme ihtiyacı duymadığımız herhangi bir şey var mı? Zenginleşme, gelişme, ilerleme veya rekabet etme ihtiyacı duymadığımız herhangi bir konu var mı?”

“Sadeleştirme değişime işaret eder, umutlarımızı günlük hayatımızla aynı çizgiye getirmemizi sağlar.”

“Bizler anne babalar olarak “uyum bağımlısı” olmamalıyız. Her gecenin çocuklarımız için bir “gökkuşağı deneyimi” olacağını umut etmek caziptir. Bu çok hoş olmaz mıydı? Onları bir mutluluk balonu içinde tutabilsek bu mümkün olabilirdi. Ama onların çatışmaya da ihtiyaçları vardır. Helen Keller’ın dediği gibi: “Karakter, huzur ve sukünetle gelişmez.” Onları aşırı derecede koruyarak, hayatlarını kısa vadede daha güvenli kılabiliriz (yani ateşlerinin çıkmamasını sağlamak gibi) ama uzun vadede onları kırılgan, sorunlarla başa çıkmayı bilmeyen bireyler haline getirebiliriz.”

“Çocuğunuzun şefkate en az ihtiyaç duyar gibi gözüktüğü zamanlar, aslında en fazla ihtiyaç duyduğu zamanlardır.”

“Çocuklarla sanatı bir arada düşündüğümde, aklıma ilk gelen görüntü buzdolabının üzerini kaplayan çizimler değildir. Kafamda daha küçük yaşlardan bir görüntü canlanır: 1 yaşındaki bir bebeğin yarıya kadar çamura gömülü tombul bacakları, yan tarafta hala damlayan su hortumu. Yüzünde neşeli bir ifade… ayak parmaklarında vıcık vıcık çamuru hissetmenin verdiği neşe ve bu çamur birikintisiyle neler yapabileceğinin neşeli bir şekilde farkına varması.Çocukların yaratmaya ihtiyaçları vardır. Sanat yapmaya, kendi dünyalarını hissetmeye, görmeye ve farklı yönlerde döndürmeye ihtiyaç duyarlar.”

Neyse kendimi tutamayıp daha fazla alıntı yapabilirim ama o zaman yanlış mesajlar verebilirim. Bu kitabı alıp hemen okumanız gerekiyor. Ayrıca ergenlikle ilgili tiyolarda veriyor ki, çocukların en endişelendiğim dönemleri bu dönem benim için.

Son olarak 15 sene önce seyretmiş olduğum Aşk-ı memnu oyununda bu lafı yazıp evimin duvarına asmıştım ve her zaman kafamın içinde bir yerlerde döner durur… Bu kitapla da tescillenmiş oldu. “Saadet sadelikle mümkündür.”

Arka kapak:

Günümüz dünyası artık daha hızlı, daha yoğun… Hayatın temposu, çok fazla eşya, çok fazla seçenek ve çok az zaman nedeniyle hiper hızlı bir duruma gelmişken, çocuklar bunun baskısını hissediyorlar. Endişeleniyor, sorunlar yaşıyor, hatta davranış bozuklukları gösteriyorlar. Daha Sade Bir Hayat bu durumdaki çocuklara yardım etmek için ebeveynlere hayatı sadeleştirmeyi öneriyor; daha az endişelenmeyi ve daha fazla keyif almayı öğretiyor. Çocuklarının hayatlarını yavaşlatmak isteyen ama nereden başlayacaklarını bilemeyen ebeveynler için, hem bir ilham kaynağı hem de değişime yönelik bir plan sunuyor.


Kim John Payne: otuz yıldır Waldor eğitim hareketi kapsamında dünyanın birçok yerinde rehberlik, danışmanlık ve öğretmenlik yaptı; 100’ü aşkın okulda danışman olarak görev aldı. Ailelere, eğitimcilere, terapistlere evde ve okulda yaşanan sorunlar konusunda eğitimler veren Payne iki çocuk babası ve New York’ta yaşıyor.

Lisa M. Ross uzun yıllardır editörlük ve yazar menajerliği yapıyor. Kocası ve ailesiyle birlikte New York’ta yaşıyor.

2 yorum:

  1. Merhaba 🙋 Sade yaşam konusunda yazınızda verdiğiniz faydalı bilgiler için teşekkür ederim. 💚 Yaklaşık 2 senedir, sade yaşamı ben de hayatıma uygulamaya ve oluşturduğum bu sade düzeni korumaya çalışıyorum. ‘’Daha Sade Bir Hayat’’ kitabıyla ilgili yazmış olduğum blog yazıma https://www.tarz2.com/daha-sade-bir-hayata-ne-dersin linkinden ulaşabilirsiniz. 👐 Yazılarınızın devamının gelmesi dileklerimle, keyifli okumalar dilerim.

    twitter.com/bektasogluebru
    instagram.com/bektasogluebru

    YanıtlaSil
  2. Do this hack to drop 2lb of fat in 8 hours

    At least 160000 men and women are utilizing a easy and secret "water hack" to lose 1-2 lbs every night in their sleep.

    It is proven and it works all the time.

    Just follow these easy step:

    1) Go get a glass and fill it half glass

    2) And then learn this amazing HACK

    you'll be 1-2 lbs skinnier the next day!

    YanıtlaSil