Sayfalar

8 Şubat 2012 Çarşamba

Hayat Ağacı - Terrence Malick


Açıkcası filmi izlemeye başlamadan önce Oscar adaylığı dışında hakkında hiçbirşey bilmeden oturdum karşısına.

Kafamdaki; Sean Penn var Brad Pitt var eminim güzel birde konusu vardır yani


bildiğiniz bas bayağı film formatında bir film bekliyordum. Ve film başlar başlamaz ne kadar yanıldığımı anladım.

İlk yarım saat o nasıl bir müzik, o nasıl görüntüler, nasıl seni alıp bulutların üzerinde uçurtan, uçururken de acaba şimdi ne geliyor diye merak içinde bırakan sahneler.


Nefis bir müzik eşliğinde güneşin, gezegenlerin, gökyüzünün, kuşların uçuş seremonilerini, denizdeki balıkların yüzerkenki senfonilerine hayran kalacaksınız. Bu yönüyle bana Melankoliayı hatırlattı aslında.


Sonra mesela biraz daha devam edince dinozorlar göreceksiniz.

Yaklaşık 45 dakika sonra aslında bunların doğum, ölüm, yaşam, evrim teorilerine göndermeler olduğunu. Dinozorlar zamanında da canlıların aynı zayıf yaratıklar olduğunu, şimdi de aynı olduğunu yüzünüze bir tokat gibi vurmuş yönetmen.


Babasından nefret eden bir çocuğun, daha zayıf ve pasif karakterli bir annenin ve oğullarının basit hikayesi yatıyor filmin dibinde.


Herkesin beğenisini kazanmayacak ağır bir film. Ama bence Malick şahane bir iş çıkarmış. Kendisini daha yakından takip etmem gerekiyor kesinlikle.

Ayrıca film Altın Palmiye 2011 en iyi film ödülünün de sahibi.


Film hakkında daha fazla araştırma yaparken rastladığım şu yorum üzerine de hiçbirşey denmez herhalde. Sizinle paylaşmadan olmazdı.


“Hayat Ağacı”, Amerika’nın sosyo politik tarihçesi üzerine sert bir kroşe olarak görülebilir. Aynı zamanda ‘çekirdeğinden çıkıp devasa binalar arasında mahkum olmaya kadarki süreçte insanoğlunun en sancılı dönemi hangisidir?’, ‘evrim teorisine göre tek tip insanlar ve tutucu ailelerin yaratımıyla makineleşme çok öncesinde başlamış olabilir mi?’ gibi konuyla ilgili daha önce sorulmamış soruların izinde oluşan sersemletici metinleri de dikkat çekici filmin. Başlı başına bir sinema meditasyonu, bir sezgisel yolculuk, bir evrim senfonisi ya da nesiller geçtikçe değerine değer katacak bir başyapıt izlemeye hazırlanın!





2 yorum:

  1. kötü bir zamanımda seyrettiğimden olsa gerek fazla beğenemedim. tekrar mı seyretsem ..

    YanıtlaSil
  2. Tekrar ve söylediğim konuları düşünerek tekrar izle bende izleyeceğim :))

    YanıtlaSil